Dostupni linkovi

BIH: Naviši nivo sigurnosti za papinu posjetu


Operativna grupa za borbu protiv terorizma intenzivno radi kako bi posjeta poglavara katoličke crkve pape Franje Sarajevu bila na najvišem nivou, rekao je danas u Sarajevu glavni tužilac BiH Goran Salihović, na sastanku sa šefovima sigurnosnih službi i žandarmerije Vatikana.

Salihović je dodao da su predstavnici Tužilaštva i bezbjednosnih agencija BiH u stalnom kontaktu.

Šef Odsjeka za terorizam u Tužilaštvu BiH Dubravko Čampara rekao je da će za sve vrijeme posjete pape Franje Sarajevu sigurnosni štab biti u aktivnoj komunikaciji.

Gosti iz Vatikana zahvalili su Tužilaštvu, bezbjednosnim i policijskim agencijama u BiH za spremnost i otvorenost za saradnju, te aktivno učestvovanje u pripremama za uspješnu i bezbjednu posjetu pape Franje BiH.

Učesnici sastanka istakli su da će koordinisanom i zajedničkom saradnjom obezbijediti da posjeta pape prođe na najvišem sigurnosnom nivou, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Sastanku, kojim je predsjedavao Salihović, prisustvovali su šef sigurnonsih službi Vatikana Domeniko Đani, čelnici Žandarmerije Vatikana i Komesarijata za odnose Vatikana sa Interpolom i partnerskim agencijama u svijetu, te direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Mirsad Vilić.

XS
SM
MD
LG