Dostupni linkovi

Ciprasova vlada poslala prijedlog reformi stranim kreditorima


Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas, 2.juna da je njegova Vlada poslala kreditorima prijedlog sveobuhvatnih reformi i da poziva evropske lidere da prihvate plan kako bi dugoočekivani sporazum mogao biti postignut.

"Predali smo realističan plan za izlazak Grčke iz krize - realističan plan, čijim će prihvatanjem institucije, naši kreditori i partneri u Evropi označiti kraj podjela u Evropi", rekao je Cipras.

On je istakao da Atina ne čeka da kreditori daju prijedlog, već daje plan i da je jasno da odluka o tome da li oni žele da se prilagode realnosti sada počiva na političkom rukovodstvu Evrope.

Ciprasovi komentari objavljeni su nakon što su se kasno sinoć u Berlinu sastali njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francoise Hollande, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi i direktor Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde radi razgovora o dužničkoj krizi Grčke.

Grčka pregovara sa svojim međunarodnim kreditorima u nastojanju da dobije posljednju tranšu iz paketa finansijske pomoći vrijednu 7,2 milijarde eura.

Postoje strahovanja da Grčka nema neophodna sredstva i da će bankrotirati, što bi moglo izazvati lančanu reakciju i novu krizu u eurozoni.

XS
SM
MD
LG