Dostupni linkovi

Sarajevo: Sastanak o povećanju učešća zemalja Zapadnog Balkana u misijama UN-a


U Sarajevu će danas i sutra biti održan regionalni okrugli sto o povećanju učešća zemalja zapadnog Balkana u mirovnim misijama UN, koji organizuje Kancelarija rezidentnog koordinatora UN u BiH u saradnji sa ministarstvima inostranih poslova, bezbjednosti i odbrane BiH.

Cilj ovog skupa je da svaka od zemalja iz regije predstavi mogućnosti koje posjeduje za specijalizaciju u određenim područjima, a kojima može povećati svoje učešće u mirovnim misijama UN, kao i da se identifikuju mogućnosti zajedničkih priprema i raspoređivanja, odnosno saradnje, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Okrugli sto pod nazivom "Regionalna saradnja za mirovne misije" zvanični je nastavak dijaloga sa regionalnog okruglog stola na visokom nivou koji je održan u Beogradu 20. i 21. oktobra 2014. godine, u organizaciji Odjeljenja UN za mirovne operacije i Međunarodnog instituta za mir, u saradnji sa Vladom Srbije i UN kancelarijom u Beogradu, a u seriji sastanaka pod nazivom "Budi mirotvorac".

Regionalni sastanak u Sarajevu biće prilika da se nastavi fokusirana rasprava o pitanjima koja su od značaja za zemlje regije pri učešću u mirovnim misijama UN, da se nastavi i ojača forum za interakciju na visokom nivou između zvaničnika zemalja-članica iz regiona i zvaničnika iz sjedišta UN, kao i zvaničnika iz partnerskih zemalja i organizacija poput EU, NATO i OEBS.

XS
SM
MD
LG