Dostupni linkovi

Vučić počinje trodnevnu posjetu SAD-u


Premijer Srbije Aleksandar Vučić počinje danas trodnevnu posetu SAD tokom koje će razgovarati sa potpredsednikom Džozefom Bajdenom, zamenikom državnog sekretara Entonijem Blinkenom, kongresmenima i senatorima, kao i sa predstavnicima više američkih kompanija i srpske dijaspore.

Pored bilateralne saradnje na političkom i ekonomskom planu, glavne teme razgovora biće, kako se očekuje, situacija u regionu, dijalog Beograda i Prištine, energetska stabilnost i približavanje Srbije EU.

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi rekao je uoči Vučićeve posete da SAD podržavaju napredak Srbije i u političkom i u ekonomskom smislu i izrazio uverenje da će američki zvaničnici, povodom posete premijera Srbije Tirani, posebno pozdraviti napore koje Srbija ostvaruje u saradnji sa susedima.

Evropski diplomatski zvaničnici u Briselu rekli su agenciji da poseta srpskog premijera SAD može biti prilika i za snažniju podršku pregovorima Srbije o članstvu s EU.

U Briselu takođe podsećaju da su EU i Vašington iskazali vidljivo zadovoljstvo zbog veoma odmerenih stavova Beograda u krizi u Makedoniji posle napada albanskih terorista na policiju u Kumanovu, kao i činjenice da je Vučić otišao u posetu Tirani.

Vučić je uoči posete izjavio da će u Vašingtonu razgovarati i o mogućnostima da Srbija učestvuje u projektu Transjadranskog gasovoda, koji podržavaju SAD i EU i snabdevanju gasom iz drugih američkih projekata, ali je odbacio tvrdnje da je reč o zaokretu u politici prema Rusiji.

XS
SM
MD
LG