Dostupni linkovi

Beograd: Počelo suđenje za ubojstvo Slavka Ćuruvije


Suđenje četvorici nekadašnjih pripadnika Resora državne bezbednosti (RDB) optuženih za ubojstvo novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije počelo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Iz sudnice je udaljena Ćuruvijina ćerka Jelena, jer će biti saslušana kao svjedok u ovom postupku, dok je direktor B92 Veran Matić odlučio da ostane u sudnici, odnosno da ne svjedoči u ovom postupku.

Suđenje je nastavljeno davanjem osobnih podataka optuženih, a potom i čitanjem optužnice.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario njegovu nevjenčanu suprugu Branku Prpu u glavu koja je bila u tom trenutku sa njim.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Na optuženičkoj klupi su nekadašni načelnik Resora DB Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi Resora Ratko Romić, dok se pripadniku rezervnog sastava tog resora Milanu Kuraku sudi u odsustvu jer je u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna potjernica. Optuženi su negirali odgovornost za ubojstvo.

XS
SM
MD
LG