Dostupni linkovi

Iranu ponovo prete sankcije UN


Šest svetskih sila SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Rusija i Kina usaglasile su mehanizam o ponovnom uspostavljanju sankcija UN Iranu, ako ta zemlja ponovo prekrši odredbe budućeg nuklearnog sporazuma, čime su otklonile glavnu prepreku za dogovor s Teheranom pre krajnjeg roka 30. juna, saopštile su zapadne diplomate za Rojters.

Nuklearni pregovori Irana sa Grupom 5+1 počeli su krajem 2013. i usmereni su na postizanje sporazuma koji bi ublažio bojazan Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamenu za ublažavanje sankcija koje su nanele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Početkom aprila, Iran i velike sile postigle su dogovor o okvirnom sporazumu koji treba da bude finalizovan do kraja juna, a prema kome je Teheran u obavezi da značajno smanji broj centrifuga u zamenu za suspenziju sankcija.

SAD i evropski pregovarači žele da bilo kakvo ublažavanje sankcija UN uvedenih Iranu bude automatski povučeno, ako Teheran prekrši dogovor. Rusija i Kina tradicionalno odbijaju ovakve automatske mere, smatrajući ih kršenjem njihovog prava na veto, kao stalnih članica Saveta bezbednosti UN.

XS
SM
MD
LG