Dostupni linkovi

Kritike EU Rusiji zbog "crne liste"


Ruska „crna lista“ kojom zabranjuje evropskim zvaničnicima da uđu na njenu teritoriju je potpuno je proizvoljna i neopravdana, saopštila je administracija EU. Osim što je objavila imena pojedinaca i diplomata na "crnoj listi", Moskva "nije ponudila nijednu drugu informaciju koja ima legalnu osnovu, kriterijum ili proces koji je doveo do ove odluke", navodi se u saopštenju službe za spoljne poslove EU.

"Smatramo ove mere potpuno neosnovanim i neopravdanim, naročito zbog toga što nema nikakvog razjašnjenja niti transparentnosti", dodaje se u saopštenju, prenosi AFP.

Berlin je zatražio od Moskve objašnjenje zbog čega se osmoro nemačkih građana nalazi na "crnoj listi" političara, diplomata i vojnih zvaničnika iz zemalja EU kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.

Rusija je zemljama EU poslala spisak osoba kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, ali nije htela da objavi imena sa liste, izjavio je visoki zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova.

"Mi bismo želeli da se uzdržimo od komentarisanja imena ljudi kojima je zabranjen ulazak u Rusku Federaciju, iako su se njihova imena pojavila u nekim medijima. Istovremeno potvrđujemo da su slične liste predate našim evropskim partnerima", rekao je zvaničnik, navodi TAS.

Precizirao je da je Rusija uvela ove rekstrikcije isključivo kao recipročnu meru postupcima EU.

"Odgovor nekim evropskim zemljama koje traže objašnjenje zašto su ova imena stavljena na listu osoba kojima je zabranjen ulazak u Rusiju je jednostavan - to je urađeno kao odgovor na sankcije koje su Rusiji uvele neke zemlje EU predvođene Nemačkom", rekao je taj zvaničnik

XS
SM
MD
LG