Dostupni linkovi

Francusko pravosuđe odobrilo preimenovanje Sarkozijeve stranke


Francusko pravosuđe odobrilo je preimenovanje desničarke stranke bivšeg predsjednika Nikole Sarkozija, Unije za narodni pokret (UMP) u "Republikance", naziv koji osporava vladajuća ljevica, prenijeli su mediji u Parizu.

Nekoliko francuskih organizacija i ljevičarskih poslanika uložilo je početkom maja žalbu pod oznakom hitno sudu u Parizu.

Rukovodstvo vodeće opozicione stranke u Francuskoj odlučilo je 5. maja da promijeni ime.

Promjenu imena je skoro jednoglasno usvojilo rukovodstvo, a još treba da je odobre svi članovi i aktivisti stranke koji će se izjasniti elektronskim glasanjem tokom vikenda, prije kongresa stranke sazvanog za početak juna.

Inicijativa za promjenu imena potiče od Sarkozija koji je donio tu odluku poslije previranja i afera koje su naštetile ugledu stranke u posljednje dvije i po godine, rekao je blizak Sarkozijev saradnik Bernar Akoje.

Ugled partije kompromitovan je sumnjama oko vođenja stranke dok je na njenom čelu bio bivši predsjednik Žan-Fransoa Kope koji je bio primoran da podnese ostavku prošle godine, kao i zbog troškova za Sarkozijevu predsjedničku kampanju 2012. godine.

Vladajuća ljevica protivi se novom imenu smatrajući da Sarkozi hoće da prisvoji dio naslijeđa, da je republika zajedničko dobro i ne treba da se privatizuje i koristi u svrhu političkog marketinga.

XS
SM
MD
LG