Dostupni linkovi

Belgija pokrenula istragu zbog špijuniranja Njemačke i SAD


Belgijske vlasti su otvorile istragu zbog navoda da su njemačke i američke obavještajne agencije špijunirale belgijske mete, saopšteno je iz belgijskog ministarstva pravde danas, 29.maja.

Belgijski mediji su obajvili da njemačka obavještajna služba BND i američka NSA upadale u komunikacione sisteme Belgije i drugih država.

"U svijetlu tih saznanja Beligijska obavještajana agencija je započela istragu da bi vidjela da li su belgijske mete bili zaista subjekti ovih navodnih šijunskih aktivnosti" rekla je portparolka belgijskog ministarstva pravde.

Ako se pokaže da su optužbe tačene i dokazane, biće preduzete odgovarajuće mjere, navela je glasnogovornica bez detaljnijeg objašnjenja šta to znači.

Federalno tužilaštvo je 2013.godine istražilo navode o stranoj kontrašpijunaži protiv telekomunikacionog operatera Belgacom, dominantog telekom provjadera u zemlji i glavnog prenosnika telekomunikacionog saobraćaja u Africi i na Bliskom istoku.

Njemački mediji su prošlog mjeseca objavili da je njihova obavještajna služba BND pomagala američkoj NSA da špijunira kancelariju francuskog predsjednika, francusko ministarstvo vanjskih poslova i Evropsku komisiju.

XS
SM
MD
LG