Dostupni linkovi

Hrvatski branitelji ponovo pod šatorom u Savskoj ulici


Hrvatski počeli su poslijepodne da napuštaju Markov trg u Zagrebu dje je sjedište vlade i sabor, a veći dio njih uputio u šator ispred Ministarstva branitelja Hrvatske u Savskoj ulici, gdje u šatoru protestuju već sedam mjeseci.

Odluku o povlačenju sa Markovog trga, donijeli su pošto je premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio da je spreman da se u ponedeljak sastane s predstavnicima branitelja, mada je istakao da ne pristaje na ultimatume.

Jedan od vođa protesta Josip Klem rekao je da će se odazvati pozivu na razgovor u ponedeljak. Većina branitelja će sastanak dočekati u šatoru u Savskoj.

Deo hrvatskih branitelja već sedam mjeseci protestuje u šatoru ispred resornog ministarstva u Savskoj ulici u Zagrebu i traži ostavku ministra Predraga Matića i njegovih saradnika.

Neki od njih juče su došli na Markov trg, tražeći susret s premijerom, a pošto je policija pokušala da ih rastjera, zatvorili su se u Crkvu Svetog Marka.

Policija je potom zatvorila prilaze Markovom trgu. Situacija se rasplamsala pošto je danas oko 200 branitelja pokušalo da se pridruži onima koji protestuju na Markovom trgu, pa je došlo do fizičkog sukoba s policijom i probijanja kordona.

Protest branitelja nije prijavljen, a sva javna okupljanja na Markovom trgu zabranjena su od 22 sata do osam ujutro.

Zoran Milanović optužio je danas Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) i njenog šefa Tomislava Karamarka da stoje iza protesta braniteja, a prozvao je i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović zbog toga što je njen savetnik Ante Baur aktivno uključen u proteste.

Lider HDZ Tomislav Karamarko pozvao je Milanovića da razgovara s braniteljima i odbacio kao zlobne tvrdnje da ta stranka manipuliše braniteljskom populacijiom kako bi došla na vlast.

XS
SM
MD
LG