Dostupni linkovi

Palestina odustala od zahtjeva da FIFA suspenduje Izrael


Fudbalski savez Palestine odustao je danas od zahtjeva da Svjetska fudbalska federacija (FIFA) suspenduje Izrael iz međunarodnih takmičenja.

Palestina je od FIFA-e zahtijevala da se Izrael suspenduje iz takmičenja, jer su bezbjednosne snage te države ograničile kretanje palestinskih fudbalera u Pojasu Gaze.

Kako se navodi, Palestinci su od zahtjeva odustali pod uticajem čelnika drugih Saveza, ali je predsjednik FS Palestine najavio da će ta organizacija nastaviti borbu dok se fudbalerima iz te države ne omogući kretanje slobodno kretanje u namjeri da igraju fudbal.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je danas prije odluke FS Palestine da odustane od zahtjeva, na zvaničnom Facebook profilu snažno stao u odbranu svoje države.

"Spor proističe iz njihovog dubokog neprihvatanja našeg postojanja. Ukoliko FIFA bude nanijela štetu Izraelu, nanijeće štetu sebi. Druge države koje vode sporove će takođe preko FIFA-e pokušati da poravnaju račune sa svojim protivnicima i umjesto da u duhu međunarodnog sporta prevaziđemo politiku, mi ćemo dobiti uništavanje fudbala", napisao je Netanjahu.

U Cirihu se danas održava 65. Kongres FIFA-e, u toku je brojanje glasova za predsjednika te organizacije koju potresa korupcijski skandal.

XS
SM
MD
LG