Dostupni linkovi

Muhamadu Buhari položio zakletvu za predsjednika Nigerije


Pobjednik nigerijskih predsedničkih izbora u martu, Muhamadu Buhari položio je danas zakletvu za predsjednika najmnogoljudnije zemlje u Africi u glavnom gradu Abudži, što su okupljeni Nigerijci dočekali veselo, pjevanjem i igranjem.

Novi nigerijski predsjednik se u govoru obavezao se da će se uhvatiti u koštac sa "ogromnim izazovima" s kojima se Nigerija suočava i posebno da će djelovati protiv "ludaka" iz islamističke grupe Boko Haram dodajući da Nigerijci neće zažaliti što su mu povjerili tu odgovornost.

"Boko Haram je grupa ludih ljudi koji su bez boga, koji su toliko udaljeni od islama koliko može da se zamisli", rekao je Buhari, musliman sa sjevera zemlje, u govoru na ceremoniji na trgu Igl skver u Abudži u prisustvu brojnih zvaničnika među kojima i državni sekretar SAD Džon Keri i afrički lideri uključujući predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea.

On je takođe rekao da će učiniti sve što je moguće da oslobodi hiljade talaca koje su oteli pobunjenici Boko Hrama, ukljujući oko 219 srednjoškolki otetih u aprilu 2014. u Čiboku na sjeveroistoku zemlje.

Pored obećanja da će se boriti protiv ekstremista Boko Harama Buhari je obećao i da će iskorijeniti korupciju.

XS
SM
MD
LG