Dostupni linkovi

Vučić: Zakleo sam se na Ustav građanima, ne velikim silama


Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, govoreći o spremnosti za diversifikaciju gasnih izvora, da radi u interesu građana Srbije, a ne bilo koje velike sile.

"Zakleo sam se na Ustav Srbije, pred srpskom zastavom i odgovaram građanima Srbije, a ne bilo kojoj drugoj velikoj sili", rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

On je ponovio da je Srbija spremna za diversifikaciju gasnih izvora, jer ne smije da dozvoli da 2019. godine nema odakle da uzima gas.

Premijer je objasnio da od 2019. godine Srbija neće više moći da preuzima ruski gas iz pravca Mađarske na Beregovu, te da će se naći u teškoj situaciji.

"Mi smo spremni da prihvatimo gas od Rusa, samo mi recite odakle stiže taj gas? Da li preko Turske i Grčke i ko nam to garantuje, ili stiže preko Bugarske jer očigledno da preko Beregova neće da stiže", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija iz Azerbejdžana može da dobije 300 ili 400 miliona kubnih metara gasa, što nije dovoljno za fabrike i stanovništvo, a da bi gas sa Krka bio tri puta skuplji.

Ponovio je da je njegov posao da učini sve kako bi u budućnosti postojala mogućnost izbora i sigurnog snadbijevanja gasom.

"Ja sam kriv ako 2019. godine mi gas nemamo", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG