Dostupni linkovi

Srbija: Strateškim i preduzećima sa Kosova odložena privatizacija


Vlada Srbije odlučila je danas da se za 17 privrednih subjekata odloži primena Zakona o privatizaciji za godinu dana, jer postoje realne šanse da se revitalizuju, a riječ je o preduzećina od strateškog značaja za državu, kao i privrednim subjektima na Kosovu.

U tim preduzećima zaposleno je oko 22.000 radnika.

Na spisku je 17 strateških preduzeća, koja će biti zaštićena od povjerilaca u narednih godinu dana, a koji je prethodno utvrdila Vlada Srbije.

Skupština Srbije usvojila je u sredu, 27. maja, izmjene Zakona o privatizaciji, kojima se omogućava da ta preduzeća budu izuzeta u odnosu na postojeći rok za privatizaciju najduže za godinu dana.

Zakon predviđa da se društveni kapital subjekata privatizacije mora privatizovati najkasnije do 31. decembra ove godine, a usvojenim izmjenama predviđeno je da se to ne odnosi na one koji su aktom vlade određeni za subjekte od strateškog značaja, kao i na subjekte čije se sjedište nalazi ili pretrežna delatnost obavlja, ili im se imovina nalazi na teritoriji Kosova.

Vlada je, takođe, usvojila Predlog Strategije razvoja energetike do 2025. godine, kojom se određuju dugoročni ciljevi za razvoj proizvodnih kapaciteta, kako bi seobezbedilo sigurno snabdevanje, tehnološkistandardi i osigurala zaštita životne sredine.

Strategijom suodređeni i pravci razvoja prenosnih, transportnih i distributivnih sistema, kao i tržišta električne energije i prirodnog gasa.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije o vojnotehničkoj saradnji.

XS
SM
MD
LG