Dostupni linkovi

Optužnica protiv četvoro ljekara u Bijelom Polju za slučaj bebe


Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju podiglo je optužnicu protiv ljekara Tomislava Jeremića, Zvonka Puletića, Hake Tahirović i Jele Cimbaljević zbog infekcije četiri i smrti jedne bebe u bjelopoljskoj Opštoj bolnici, saopšteno je iz VDT-a.

Njima se na teret stavlja izvršenje krivičnog djela - teška djela protiv zdravlja ljudi u vezi krivičnog djela - nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Kako je saopšteno iz VDT-a za ovo krivično djelo propisana je kazna zatvora od dvije do 12 godina.

"Optužnicom je predstavljeno da okrivljeni Tomislav Jeremić, kao direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju, Zvonko Puletić kao načelnik Ginekološko – akušerskog odjeljenja, Haka Tahirović kao načelnica Dječijeg odjeljenja i Odsjeka za neonatologiju, Jela Cimbaljević kao ljekar specijalista pedijatrije, nijesu postupali po propisima kojima se određuju mjere za suzbijanje i sprječavanje opasne zarazne bolesti”, poručuju iz VDT-a.

U saopštenju VDT-a se kaže da okrivljeni Jeremić u bolnici nije postupio u skladu sa propisima i nije obrazovao Tim za nadzor, prevenciju i suzbijanje bolničkih infekcija.

Iz VDT-a navode da su okrivljeni Jeremić, Puletić i Tahirović, prekršili propise i time što nijesu preduzeli odgovarajuće higijenske mjere na Ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsjeku za neonatologiju, tako što nijesu obavljali redovnu bakteriološku kontrolu sredine na odjeljenjima.

Okrivljena Jela Cimbaljević, kako navode, od 02. do 12. novembra 2014, kao ljekar specijaliste pedijatrije, nije postupala u skladu sa propisima, zato što nakon prijema dvoje novorođenčadi i sumnje, a kasnije i postavljanja dijagnoze opasne zarazne bolesti, to nije prijavila.

XS
SM
MD
LG