Dostupni linkovi

Zagreb: Prosvjed branitelja na prilazima Markovom trgu


Dvjestotinjak prosvjednika koje se okupilo na prvotnoj lokaciji prosvjeda u zagrebačkoj Savskoj ulici pokušalo se pridružiti svojim istomišljenicima u crkvi sv. Marka na zagrebačkom Gornjem gradu, ali ih je policija zaustavila na Kamenitim vratima. Uspjeli su maknuti žičane ugrade, a neki su krenuli i udarati pripadnike interventne policije, ali se kordon još drži, javlja izvještač RSE i Zagreba.

Međutim, prosvjednici – njih nekoliko desetaka – probilo se od kule Lotrščak Ćirilometodskom ulicom i pridružili su se onima kod crkve. Policija je neke od njih privela, i tom prigodom su im drugi prosvjednici pokušali pomoći i došlo je do naguravanja s policijom.

Na Kamenitim vratima je na policiju bačena zapaljena jakna ili neka pirotehnička naprava, nakon čega je policija sa Ćirilometodske poslala pojačanje na Kamenita vrata, i tada su prosvjednici probili kordon. Dakle, nagađa se kako se radi o sinhroniziranoj akciji. Ukupno je u prosvjedu – u crkvi i na raznim prilazima Markovom trgu do 500 prosvjednika.

Blokirani su i drugi prilazi Markovom trgu, a do njega mogu doći samo novinari i građani koji tamo žive i rade.

Mediji tvrde da u crkvi sv. Marka ima oko 130 prosvjednika. Oko podneva posjetio ih je ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić i predložio da se raziđu kućama, a probleme koje imaju riješe razgovorima u Ministarstvu branitelja, što su oni odbili. Prosvjednici u crkvi i dalje traže razgovor sa premijerom Zoranom Milanovićem i najavljuju da će u crkvi ostati do daljnjega.

Policija je oko podneva izvijestila da je od jutra 15 osoba napustilo crkvu, da nisu privedeni, ali da će protiv njih biti podnesena prekršajna prijava, jer su se jučer u 22 sata odbili razići kućama s Markovog trga. Naime, na prijedlog upravo ove Vlade, dopušteni su javni prosvjedi na Markovom trgu između Sabora i Vlade, ali samo između 8 ujutro i 22 sata.

XS
SM
MD
LG