Dostupni linkovi

U Siriji ratuje šest državljana Crne Gore


Na ratištu u Siriji trenutno se nalazi šest crnogorskih državljana, potvrđeno je Danu iz više izvora.

Na spisku stranih plaćenika u toj zemlji su O.R iz Plava, A.M. i D.S. iz Bara, E.K. iz Bijelog Polja i S.F. i A.F. iz Rožaja.

Granicu sa Sirijom u dva navrata je bezuspješno pokušao da pređe i H.K. iz Bara. Uprava policije ne raspolaže podacima gdje se on sada nalazi i da li je u međuvremenu uspio da se prebaci u tu ratom zahvaćenu zemlju.

Policija sumnja da iza svega stoji S.R iz Ulcinja, koji je povezan sa vehabijskim pokretom u zemljama okruženja, prvenstveno u BiH, gdje je jedno vrijeme živio.

"Raspolažemo podacima da se šestorica crnogorskih državljana bore u Siriji. Dvojica su ranije nastradala, a za jednog ne znamo da li je uspio da se prebaci u tu državu jer je dva puta vraćen sa granice", rečeno je Danu u policiji.

Sumnja se da je centar za regrutaciju stranih plaćenika u Sarajevu, gdje postoji Islamski centar za vehabijsku braću. Vlasnik tog objekta donedavno je bio crnogorski državljanin S.R. iz Ulcinja, a potom ga je prodao vođi vehabija u BiH.

Svi oni koji se bore u Siriji u najvećem dijelu su finansirani iz Luksemburga.

"Glavni finansijer je Mirsad Ajderpašić, zatim Fatos i Fuat Hadžiju, sva trojica iz Luksemburga. Takođe, među donatorima su i neka lica iz Prištine i Austrije", kaže sagovornik Dana.

Na ratištima u Siriji u posljednje dvije godine stradali su crnogorski državljani Mirza Haklaj i Adis Salihović. Rožajac Adis Salihović borio se u Siriji pod imenom Ebu Merdija, a poginuo je 15. maja 2013. godine. U istoj akciji ubijen je i Eldar Kundaković iz Novog Pazara, koji je ratovao pod pseudonimom Ebu Bera. Njih dvojica su poginuli prilikom napada na zatvor iz kojeg su htjeli da izbave svoje istomišljenike.

Nedavno je saopšteno da je na ratištu u Siriji stradao i Mirza Haklaj iz Podgorice. On je dospio u žižu javnosti u julu 2009. godine kada je sa još četvoricom Podgoričana ometao vršenje vjerskog obreda u Osmanagića džamiji, nakon čega je po nalogu sudije Osnovnog suda morao da napusti taj vjerski objekat.

Izmjenama Krivičnog zakonika Crne Gore predviđene su zatvorske kazne od dvije do deset godina za sve one koji protivno zakonu, drugim propisima ili pravilima međunarodnog prava vrbuju, regrutuju, pripremaju, organizuju, rukovode, prevoze ili organizuju prevoz ili obučavaju pojedinca ili grupu u namjeri njihovog pridruživanja ili dejstvovanja u stranim oružnim formacijama.

Zatvorske kazne predviđene su i za one koji finansijski i organizaciono pomažu odlazak crnogorskih državljana na ratišta u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG