Dostupni linkovi

Njemački ambasador u Beogradu: Mora se riješiti pitanje Kosova


Ambasador Njemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm izjavio je danas da Njemačka želi da što prije budu otvorena pregovaračka poglavlja Srbije i da se mora riješiti pitanje Kosova.

Iz njemačke perspektive preduslov za otvaranje poglavlja je prvo da se otvori poglavlje 35, koje se odnosi na pitanje Kosova, a za otvaranje tog poglavlja preduslov jeste da se potpuno implementira Briselski sporazum,rekao je Vilhelm na TV Pink.

Ambasador Njemačke je ukazao da "tu još nedostaje osnivanje Zajednice srpskih opština i sada se s naporima vode razgovori na tu temu", a prema njegovim riječima, poslije otvaranja poglavlja 35, mogla bi se se otvoriti i poglavlja 23 i 24.

"Što se tiče pregovaračkog procesa Srbije, imamo poseban problem da se pitanje Kosova mora isto tako riješiti", rekao je Vilhelm.

Na pitanje o formulaciji "normalizacija odnosa sa Kosovom", Vilhelm je odgovorio da "normalizacija ne znači priznanje, nego da uspostavite dobrosusjedske odnose".

Na pitanje o dolasku njemačke kancelarke Angele Merkel u Srbiju, Vilhelm je potvrdio da se radi na pripremi te posete, da još nije poznat tačan datum i dodao da pretpostavlja da će se Merkel sastati sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

XS
SM
MD
LG