Dostupni linkovi

Kandidat vlasti izabran na čelo francuske Socijalističke partije


Francuski Socijalisti izabrali su sinoć kandidata koga podržava vlast ; Žan-Kristofa Kambadelisa (Jean-Christophe Cambadelis) na čelo partije, objavila je izborna komisija stranke.

Kandidata vlasti, sa preko 70 odsto glasova, naspram "buntovnika" stranke Kristijana Pola, jača poziciju predsednika Fransoa Olanda i njegovog premijera Manuela Valsa dve godine uoči sledećih predsedničkih izbora u Francuskoj, navodi agencija Frans pres. Ova podrška Olandove struje u stranci je bitna etapa u Olandovoj trci za izbor za drugi mandat 2017. godine.

Frans pres ; ipak ukazuje da slabo učešće aktivista stranke, pošto je glasala polovina od njih 131.000, baca ozbiljnu senku na izbor novog vođe stranke. Nacionalni savet stranke postavio je Kambadelisa (63) za vršioca dužnosti šefa Socijalističke partije u aprilu 2014. posle odlaska njegovog prethodnika Arlema Dezira u vladu.

Njegova kandidatura, koju su podržali vodeći ljudi u stranci kao što je Manuel Vals i gradonačelnica Lila Martin Obri, dobila je podršku 60 odsto glasova na prvom glasanju 21. maja.

Na kongresu Socijalističke partije od 5. do 7. juna u Poatjeu treba da se potvrdi taj izbor, obnovi nacionalni savet i "parlament" stranke. Kambadelisov protivkandidat Kristijan Pol koji kritikuje usmerenje vlade smatrajući ga suviše liberalnim na ekonomskom planu, rekao je da je grupa koja njega podržava druga snaga u Socijalističkoj partiji i da će se obratiti vladi da utiče na neke promene u njenoj politici.

Socijalistička partija koja je izgubila 30 odsto svojih članova za tri godine, snosi posledice nepopularnosti Fransoa Olanda koji, i pored svojih predizbornih obećanja, nije uspeo da smanji nezaposlenost.

XS
SM
MD
LG