Dostupni linkovi

MMF: Eurozona može da preživi izlazak Grčke


Evropska centralna banka (ECB) ima načine da ograniči širenje grčke dužničke krize i euro bi mogao da preživi izlazak Grčke iz monetarne unije, izjavio je glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Olivije Blanšar.

"Analizirali smo šta bi moglo da se dogodi ako se kriza proširi na druge zemlje. ECB ima načine da se izbori sa tim", rekao je Blanšar za njemački poslovni dnevnik Handelsblat, a prenio je Rojters.

Na pitanje njemačkog lista postoji li rizik da Grčka napusti eurozonu, Blanšar je rekao: "Nadajmo se da do toga neće doći, ali ako dođe, uvjeren sam da će euro to preživeti."

Blanšar je dodao da je moguće pronaći rešenje za Grčku, ali da je za to potrebna dodatna inostrana finansijska pomoć. Od Grčke se zahtijeva da ove godine ostvari budžetski suficit od tri odsto. "To je vjerovatno suviše ambiciozan cilj, iz političkih i ekonomskih razloga", rekao je on.

ECB je juče 27.maja, prvi put od februara, ostavila gornju granicu hitnog fonda za likvidnost grčkih banaka nepromenjenu, ostavivši Atinu i njene kreditore pod pritiskom da postignu sporazum o reformama, o kojem već mjesecima pregovaraju.

XS
SM
MD
LG