Dostupni linkovi

Blatter otvorio Skupštinu FIFA-e bez namjere da odstupi


Iako ga i sportski, i biznis i politički svijet pritiskao, posebno od juče i hapšenja sedmorice visokih FIFA-nih zvaničnika za korupciju i mito, Sepp Blatter koji traži pet mandat na čelu krovne organizacije svjetskog fudbala, oko 17 sati, 28.maja, otvorio je Skupštinu FIFA-e, jasno stavljajući do zanja da nema namjeru da se povuče.

Blatter kaže kako FIFA prolazi kroz teške trentke i skandal bez presedana, ali on "neće dozvoliti da se ime FIFA-e povlači po blatu".On će od sjutra početi izgradnju nove FIFA-e u kojoj, navodi "nema mjesta za korupciju".

Svi koji su odgovorni za nedjela moraju odgovarati, a iako su njegovi bliski saradnici, kako kaže, "nije mogao svakoga nadzirati".

Prethodno je predsjednik UEFA-e, Michel Platini održao press konferenciju u Cirihu i rekao da je tražio od Blattera da se povuče, ali da on to nije prihvatio.

UEFA neće bojkotovati izbor za predsjednika FIFA-e, na sjutrašnjoj Skupštini ali će podržati princa Ali Bin Al-Huseina.Tvrdi i da će većina Evropljana glasati za princa Alija na čelu FIFA-e.

"Mislim da Sepp Blatter može biti poražen" rekao je Platini.

Nakon hapšenja 7 Blatterovih bliskih saradnika, optuženih za korupciju i primanje mita u vrijednosti većoj od 150 miliona dolara, za period od 24 godine, reagovali su i brojni političari.

Ministri vanjskih poslova Francuske i Velike Britanije, Laurent Fabius i Philip Hammond otvoreno su tražili odlaganje izbora predsjednika FIFA-e.

Veliki sponzori poput Coca -Cole, Adidasa, Vise i McDonaldsa takođe su tražili reformu FIFA-e ili će multimilionski ugovori biti ugoženi.

XS
SM
MD
LG