Dostupni linkovi

Iran se nada nuklernom sporazumu "u razumom vremenskom roku"


Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je da se nada da će se Teheran i svjetske sile dogovoriti oko finalnog nuklernog sporazuma "u razumnom vremenskom periodu" ali je upozorio da se Iranu ne postavljaju "pretjerani zahtjevi".

Zarif je danas, 28.maja, u Atini rekao da "ukoliko druga strana bude poštovala ono što je dogovoreno u Lozani, i pokušala da napravi nacrt uz uzajamno poštovanje, sveobuhvatni dogovor sa Iranom, koji je održiv moguće je postići u bilo kojem roku".

SAD, Britanije, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina postigli su okvirni dogovor o iranskom nuklernom programu 2.aprila u Lozani, ali je nekoliko pitanja ostalo neriješno.

Dvije strane su kao krajnji rok za postizanje sveobuhvatnog dogovora postavile 30.jun.

Šef iranske diplomatije Zarif i američki državni sekretar John Kerry ponovo će se sresti u Ženevi 30.maja.

Francuska je u srijedu, 27.maja, saopštila sa su spremni da blokiraju finalni dogovor ukoliko Teheran ne omogući inspektorima Ujedinjenih nacija pristup svim nuklernim instalacijam uključujući i vojnim bazama.

Ovo je stiglo odmah nakon što je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei prošle sedmice rekao da inspekcija vojnim postrojenjima neće biti dozvoljena.

Istovremeno je danas objavljno da će vođeći pregovarač administracije američkog predsjednika, Baracka Obame, Wendy Sherman napustiti to mjesto na ljeto.

Stejt Dipartment je obajvio da će podsekekretar Sherman napustiti svoju funkciju nakon što pregovori između Irana i šest svjetskih sila budu okončani.

Sherman je vodila najveći dio tehničkih pregovora u Evropi sa iranskim zavničnicima u posljednje dvije godine.Pod njenom pregovaračkom palicom SAD, zajedno sa pet svjetskih sila, postigle su sa Iranom prvo prijelazni sporazum o spornom iranskom nuklernom programu novembra 2013-te, a potom okvirni sporazum u aprilu ove godine.

Njen pretpostavljeni, John Kerry, koji će početi intenzivnu finalnu rundu pregovora, 30.maja, za Shermanovu je rekao da je ključni član njegovog tima, "uporna i sposobna".

"Bile su to dvije duge dodine" izjavila je ona sama za New York Times, ocjenujući da je kompleksan posao sastavljanja zajedničkog sporazuma, kao rješavanje Rubikonove kocke sa mnogo međuosbnih dijelova koji se moraju sastaviti skupa.

XS
SM
MD
LG