Dostupni linkovi

Irak: Ekshumirano 470 žrtava ID


Irak je ekshumirao ostatke 470 osoba za koje se vjeruje da su ubijene u masakru prošle godine u blizini Tikrita, istakla je ministarka zdravlja Adila Hamoud.

Masakr je dobio ime po bazi Spejčer, kod Tirkita, iz koje su u junu 2014. godine naoruzani pripadnici Islamske države (ID) oteli na stotine mladih, uglavnom šiitskih regruta, prenosi AFP.

Džihadisti su ih zatim postrojili na nekoliko lokacija i pogubili jednog po jednog, kao što je prikazano na videu i fotografijama, koje su tada napravljene.

"Mi smo ekshumirali 470 tijela mučenika Spejčera iz grobnica u Tirkitu", rekla je ministaka Hamoud na konferenciji za medije u Bagdadu.

Neki su gurnuti u rijeku Tigar, drugi su na brzinu zakopani na lokacijama koje se otkrivene kada su vladine i savezničke snage povratile Tikrit od džihadista, prije dva mjeseca. Procjena broja ubijenih iznosila je i do 1.700.

"Tijela su iz četiri grobnice... Jedna od njih je najveća i u njoj je bilo 400 tijela", naveo je glavni ljekar u bagdadskoj mrtvačnici Zijad Ali Abas. Prema njegovim riječima, forenzička ispitivanja su obavljena uz stranu pomoć, uključujući Međunarodni crveni krst.

Članovi porodica ubijenih očekuju potvrdu da su u grobnici tijela njihovih sinova, očeva i braće. Očekuje se da će prvi popis imena biti objavljen naredne sedmice.

XS
SM
MD
LG