Dostupni linkovi

Stoltenberg: Do kraja godine odluka o Crnoj Gori


Generalni sekretar NATO-aJens Stoltenberg je potvrdio da Alijansa nastavlja da baštini politiku otvorenih vrata i da je pred tim vratima i Crna Gora.

Stoltenberg je gostujući u Centru za stratgijske i međunarodne studije u Vašingtonu, kazao da će odluka o pozivnici Crnoj Gori, biti donešena do kraja ove godine.

"Politka otvorenih vrata je istorijski dokazano dobra strategija, koja dovodi do stabilnosti i demokratije u Evropi i svakako da je širenje NATO-a i Evropske unije transformisalo sliku Starog kontinenta u jako dobrom smjeru. Mislim da je tu vrlo bitno podvući kao fundamentalan princip, da svaka nacija ima pravo da izabere sama svoj put razvoja, uključujući i kakav će način bezbjednosti da implementira", kazao je Stoltenberg.

To je, kako je rekao, važan član mnogih dokumenata pa i Helsinškog dogovora "koji je i Rusija potpisala".

"Posljedica toga je da ako neka zemlja želi da postane članica NATO-a, je nešto što se mora odlučiti u toj zemlji aspirantu i među zemljama članicama. Niko drugi nema pravo da uloži veto ili da negira toj zemlji pravo da se priključi Alijansi ili da izabere put koji želi. Mi smo odlučili da donesemo odluku o Crnoj Gori na kraju ove godine i to će biti dio materijala sastanka Ministara vanjskih poslova NATO-a'', poručio je Stoltenberg, a prenosi zvanični portal NATO saveza.

XS
SM
MD
LG