Dostupni linkovi

Nišani i Vučić: Srbija i Albanija stub stabilnosti


Predsednik Albanije Bujar Nišani i premijer Srbije Aleksandar Vučić konstatovali su tokom razgovora u Tirani da ove dve zemlje treba da budu stub stabilnosti da bi obezbedile trajan mir i ekonomski prosperitet u regionu.

Nišani je poželio dobrodošlicu Vučiću uz ocenu da je njegova poseta Albaniji važna za prijateljstvo i razumevanje između dva naroda.

On je naglasio da Srbija i Albanija imaju "tešku" prošlost, ali da nisu jedine dve zemlje u Evropi sa teretom prošlosti, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vučić je prethodno razgovarao sa predsednikom Parlamenta Albanije Iljirom Metom. Oni su konstatovali da su Srbi i Albanci najveći narodi na Balkanu i da stoga moraju da unapređuju odnose.

Meta je istakao važnost saradnje dva parlamenta i najavio skori dolazak albanske parlamentarne delegacije u Beograd.

"Najvažniji izazov za naše dve zemlje je ekonomija. Moramo naći način da unapredimo naše ekonomske odnose, kao i ukupnu ekonomsku situaciju u obe zemlje", naglasio je Meta.

Tokom sastanka istaknuta je važnost uspostavljanja direktne avio-linije na relaciji Beograd - Tirana, koja će pomoći jačanju ekonomskih veza dve zemlje, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Na početku posete Tirani, Vučić se susreo sa domaćinom albanskim premijerom Edijom Ramom.

Oni su izjavili da neslaganje dve zemlje oko Kosova ne treba da ugrozi njihove odnose.

Rama je rekao da dva naroda imaju mogućnosti da urade ono što su uradili Francuzi i Nemci za Evropu posle Drugog svetskog rata.

XS
SM
MD
LG