Dostupni linkovi

Vašington upozorava na greške u pregovorima sa Atinom


Vašington je apelovao na evropske pregovarače da ne naprave pogrešnu procenu dok pregovaraju sa Grčkom o dugu te zemlje, jer cenu izlaska Atine iz evrozone nije moguće tačno predvideti.

Američki ministar finansija Džek Lu rekao je ovo danas, tokom posete Londonu, na putu na sastanak ministara finansija G7 u Drezdenu.

"Razlog moje zabrinutosti nije u dobroj volji strana, ne mislim da neko želi da sve ovo minira, ali bi pogrešna procena mogla da rezultuje krizom koja će imati štetne posledice", rekao je Lu studentima na londonskom Ekonomskom fakultetu.

Iako većinu grčkog duga sada poseduju javne institucije, a ne komercijalne banke, čime se smanjuje rizik od bankrota banaka, Lu je rekao da nema mesta za zadovoljstvo.

"Mislim da je pogrešno misliti da je rizik otklonjen i da nema opasnosti van Grčke. Mi ne znamo tačan obim", rekao je Lu.

Ministri finansija SAD, Japana, Nemačke, Francuske, Italije, Britanije i Kanade sastaju se u Drezdenu 28. i 29. maja. Iako Grčka nije zvanično na dnevnom redu, ona će sigurno biti tema na marginama sastanka.

Grčka Vlada saopštila je da nema dovoljno novca da otplati dugove Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) bez dalje pomoći Evrope. Bankrot bi mogao da vodi nizu uzročno-posljedičnih događaja koji bi mogli da se završe izlaskom Atine iz evrozone.

XS
SM
MD
LG