Dostupni linkovi

Rama i Vučić: Razlike oko Kosova, zajedno ka EU


Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Tirani posle sastanka sa albanskim kolegom Edijem Ramom da je razlika Srbije i Albanije stav o Kosovu.

Prethodno je Rama rekao da Srbija i Albanija imaju različite stavove "u nekim stvarima", ali da su zajednički za mir.

Srpski premijer je istakao, na zajedničkoj pres da Srbija i Albanija, bez obzira na različite stavove prema Kosovu, ne treba da zaoštravaju međusobne odnose, već treba te razlike da uvaže i pronađu zajednički jezik.

“Nismo razgovarali samo o diplomatiji, govorili smo o razvoju turizma i kako da motivišemo građane Srbije da dođu u Tiranu i obrnuto. Na dobrom smo putu, moramo da radimo na tome. Činjenica je da nismo saglasni po pitanju KiM. Srbija tretira Kosovo i Metohiju kao svoj sastavni deo, dok Albanija tretira Kosovo kao nezavisnu državu. Razmišljamo drugačije, govorimo drugačije, ali problemi se ne rešavaju ratom, već dijalogom“, rekao je Vučić.

On je takođe istakao da je ponosan što je prvi srpski premijer koji je došao u zvaničnu posetu Tirani.

Predsednik Vlade Srbije je rekao da Srbija i Albanija imaju veoma dobre odnose, bolje nego ikada i da se nada da će se u budućnosti oni popraviti.

“Sa Ramom sam se sastao nekoliko puta širom sveta i uvek smo razgovarali otvoreno čak i kad se nismo razumeli. Razmišljamo drugačije, govorimo drugačije. Ali to nije u vezi sa onim kako radimo zajedno. Hvala Albaniji na pozivu. Odnos Srbije i Albanije je važan za Balkan. Odnosi uvek mogu biti bolji", naglasio je Vučić. “, naveo je Vučić.

Vučić i Rama su razgovarali razgovor u četiri oka, a domaćin je rekao da su dve zemlje ključne za mir u regionu.

"To što imamo različite stavove oko nekih stvari ne znači da nismo svesni činjenice da dve zemlje igraju značajnu ulogu u očuvanja mira", rekao je Rama.

Rama je rekao da je Kosovo i dalje važna tema za odnose Srbije i Albanije, naveo da vrednuje dijalog Beograda i Prištine i da ga vidi kao vrata za otvaranje novog poglavlja u odnosima između Srbije i Albanije.

“Verujem da će ova 24 sata koje će premijer Srbije provesti u Tirani biti inicijativa da građani Srbije u budućnosti češće dolaze u Albaniju, naročito tokom predstojećeg leta. Mi smo mali i zajedno moramo da uložimo napor da poboljšamo našu ekonomiju“, rekao je Rama.

Rama izjavio je da se pruža mogućnost Albancima i Srbima da za dobrobit svojih zemalja i čitavog regiona urade ono što su Nemaci uradili za sebe posle Drugog svetskog rata.

On je rekao da veruje da će zajedno uspeti da unaprede odnose i dalje sprovode agendu za region bez granica, te da će doprineti uklanjanju barijera u trgovini, kulturi i nauci.

"Nadam se da ćemo zajedno krenuti dalje na putu ka EU. Imamo mnogo toga zajedničkog što može da doprinese napretku naših zemalja", rekao je albanski premijer.

XS
SM
MD
LG