Dostupni linkovi

Kardinal Parolin: Irski referendum poraz čovečnosti


Irsko glasanje za legalizaciju istopolnih brakova bio je poraz čovečnosti, izjavio je državni seketar Vatikana kardinal Pjetro Parolin u prvoj reakciji na rezultat prošlonedeljnog referenduma.

"Nije to poraz hrišćanskih načela, već poraz čovečanstva i ja sam vrlo ožalošćen zbog tog rezultata ", kazao je on u komentaru, koji je preneo Radio Vatikan.

Parolin je naveo da to znači da crkva mora da pronađe bolje način za prenošenje hrišćanskih poruka.

On je dodao da crkva mora uzeti u obzir tu stvarnost, u smislu jačanja svog opredeljenja za evangelizaciju. Kardinal je naglasio da je glasanje u Irskoj izazvalo šok. Posle glasanja dablinski nabiskup Diarmuid Martin je rekao za irski radio RTE da je neophodno da crkva preispita realnost.

Papa Franja pokazuje više raumevanja prema homoseksualcima od mnogih konzervativnih katolika. On j izjavio da "ako je neko gej i traži boga i ima dobru volju, ko sam ja da mu sudim?".

Italijanska vlada priprema zakon koji će omogućiti gradjansku zajednicu između homoseksualnih parova, iako nema planova da se dozvoli potpuni brak.

Referendum u Irskoj je pojačao zahteve u Nemačkoj koja je već dozvolila istopolne zajednice, da legalizuje i homoseksualne brakove. Pritisak je počeo da raste na kancelarku Angelu Merkel, koja se protivi bilo kakvim promenama.

XS
SM
MD
LG