Dostupni linkovi

FIFA: Izbori po planu, Mundijali ostaju Rusiji i Kataru


Portparol Fife Valter de Gregorio rekao je na konferenciji za novinare da neće biti ponovnog glasanja o domaćinima Svetskog fudbalskog kupa 2018. i 2022. godine, kada bi ovo takmičenje trebalo bi bude održano u Rusiji, odnosno Kataru.

De Gregorio je rekao da predsednik Fife Sep Blater nije obuhvaćen istragom vlasti Švajcarske i SAD i da će kongres svetske kuće fudbala biti održan ove sedmice, kako je i planirano.

Hapšenja zvaničnika Fife neće uticati na organizovanje Svetskog fudbalskog kupa 2018. godine u Rusiji, izjavio je generalni sekretar Fudbalskog saveza Rusije Anatolij Vorobjov.

On je rekao da će sadašnji predsednik Fife Sep Blater verovatno biti izabran peti put za obavljanje iste funkcije, uprkos hapšenjima u Cirihu.

Švajcarske vlasti saopštile su ranije da su pokrenule krivični proces protiv nekoliko pojedinaca osumnjičenih za zlouporebu i pranje novca u vezi sa izborom domaćina Svetskog fudbalskog kupa 2018. i 2022. godine.

Sedam zvaničnika svetske kuće fudbala uhapšeno je jutros u akciji švajcarske policije u Cirihu.

Među uhapšenima su i potpredsednici FIFA Džefri Veb i Euhenio Figerado, preneo je Njujork tajms. Na listi su još Džek Voriner, Hulio Roča, Kostas Takas, Rafael Eskivel, Hose Marija Marin i Nikolas Leos.

U toku je ispitivanje deset lica koja su učestvovala u procesu glasanja za domaćine takmičenja 2018. i 2022. godine, ali ni protiv koga nije podignuta optužnica.

Vlasti SAD optužile su devet visokih fudbalskih zvaničnika Fife i pet sportskih marketinških zvaničnika za reketiranje, novčanu prevaru i pranje novca u poslednjih 20 godina.

Optužnica u 47 tačaka otpečaćena je u Njujorku, preneo je "Gardijan".

U dokumentu se navodi da su američki i južnoamerički sportski marketinški zvaničnici sistematski plaćali mito veći od 150 miliona dolara i dodatke da bi dobili unosna medijska i marketinška prava na međunarodne fudbalske turnire.

Očekuje se da će sedmorica uhapšenih zvaničnika biti izručeni iz Švajcarske u Ameriku.

XS
SM
MD
LG