Dostupni linkovi

Crna Gora: Utvrditi kaznenu odgovornost za ratne zločine


Više političkih stranaka i nevladinih organizacija zatražilo je u srijedu od državnih vlasti u Crnoj Gori utvrđivanje kaznene odgovornosti za uhićenje i deportiranje izbjeglih Muslimana iz Bosne i Hercegovine prije 23 godine te da se prestane s negiranjem tog ratnog zločina.

"Crnogorska policija je u svibnju 1992. nezakonito uhitila najmanje 66 civila, koji su u Crnu Goru izbjegli od rata u BiH, i u svojstvu talaca ih predala vojsci bosanskih Srba da im posluže za razmjenu ratnih zarobljenika. Većina izručenih odmah su ubijeni, ostali su ubijeni u logorima, a samo nekolicina je preživjela mučenje i na kraju su razmijenjeni", podsjetila je čelnica nevladine organizacije Akcije za ljudska prava(HRA) Tea Gorjanec-Prelević.

Čelnica kotorske ANIME Ljupka Kovačević istaknula je da se "još uvijek nekim žrtvama deportiranim iz Herceg-Novog 27. svibnja 1992. ne zna ni grob, niti gdje su točno ubijeni".

Parlamentarna Bošnjačka stranka (BS), manja članica vladajuće koalicije, zatražila je od državnih i sudskih vlasti da se prestane s negiranjem ratnog zločina izvršenog prema izbjeglim bošnjačkim civilima, da se sudskim epilogom utvrdi kaznena odgovornost, a podupiru i ideju izgradnje adekvatnog spomen obilježja u Herceg Novom, gdje je najveći broj izbjeglih civila i uhićen.

Iz te stranke su zatražili od nadležnih organa da se taj zločin iznova procesuira i da se svi koji su u njemu na bilo koji način sudjelovali "dovedu pred lice pravde".

BS ocjenjuje da taj ratni zločin još nije kažnjen u skladu s međunarodnim i domaćim pravom.

"Represija koju su pretrpjele bošnjačke izbjeglice u Crnoj Gori je težak zločin, nezamisliv u bilo kojim okolnostima, suprotan svim međunarodnim konvencijama, koji treba dobiti potpuni sudski epilog", zaključuje BS.

XS
SM
MD
LG