Dostupni linkovi

Fronteks jača sredstva u Sredozemlju


Evropska agencija za zaštitu spoljnih granica evropske Šengen zone Fronteks (Frontex) objavila je danas da će znatno pojačati svoja sredstva u Mediteranu ubrzo posle poziva generalnog sekretara UN Ban Ki Muna Evropljanima da učine više za pomoć migrantima. Tokom letnje sezne Fronteks će imati dodatno tri aviona, dva helikoptera, šest brodova za nadzor i 12 brodskih patrola, kao i devet ekipa stručnjaka u zoni na jugu Sicijilije, navodi se u saopštenju iz sedišta agencije u Varšavi.

To znači da će se udvostručiti, ili utrostručiti sredstva operacije Triton na Sredozemlju, kojom upravlja Fronteks, uz učešće 26 evropskih zemalja. To je moguće zahvaljujući odlukama EU u aprilu da utrostrči sredstva za Triton, čiji se budžet povećava sa tri miliona evra na devet miliona evra mesečno. Pomoću ovih dodatnih sredstava moći će da se pomonge italijanskim vlastima da kontrolišu svoje pomorske granice, i da se spase veliki boj ljudi, rekao je šef agencije Fabris Leđeri.

Ban Ki Mun je danas tokom posete Dablinu pozvao Evropljane da ulože više napora da pomognu migrantima koji prelaze Sredozemlje.

Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije preko 34.500 migranata i azilanata stiglo je u Italiju od početka godine, a oko 1.770 udavilo se ili je nestalo na moru, što je više od polovine od kupnog broja nastradalih na moru 2014, kada je registrovano 3,300 mrtvih.

EU je prošle nedelje odlučila da lansira vojnu pomorsku operaciju za borbu protiv krjumčara ljudima koji prevoze migrante preko Sredozemlja. Ta misija, u koju će biti uključeni ratni brodovi i avioni za nadzor evropskih vojski kod obale Libije, treba da dobije odobrenje Saveta bezbednosti UN.

XS
SM
MD
LG