Dostupni linkovi

Obama: Bliska saradnja sa NATO u borbi protiv IS


Američki predsednik Barak Obama rekao je danas da Sjedinjene Američke Države blisko sarađuju saNATO saveznicima i da, u borbi protiv džihadista Islamske države (IS), imaju partnerstvo sa drugim zemljama.

"NATO nužno prepoznaje čitav niz globalnih izazova, posebno onaj koji mi nazivamo Južni front, nastojeći da koordinišemo u efikasnoj borbi protiv IS", rekao je Obama u Beloj kući na sastanku sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, prenela je agencija Rojters.

Obama je posebno napomenuo da su svih 28 članova Alijanse, deo koalicije koja podržava iračku vladu u borbi protiv IS.

AP dodaje da je Obama rekao da SAD i njeni saveznici moraju da razmišljaju da li je efikasna primena vojne imovine u regionu.

Obamini komentari dolaze pošto je američki sekretar za odbranu Eš Karter tokom prošlog vikenda kritikovao iračke snage, rekavši da su Iračani pobegli od nadiranja ekstremistaIS u Ramadiju bez uzvraćene borbe.

Obama i Stoltenberg su razmotrili aktuelnu krizu u Ukrajini, navodi AFP.

"Imali smo priliku da razgovaramo o situaciji u Ukrajini i o sve agresivnijem stavu koji je Rusija zauzela", rekao je Obama, posle razgovora u ovalnoj sobi sa Stoltenbergom.

Obojica su naglasili potrebu da strane u sukobu poštuju, u velikoj meri ignorisan sporazum o prekidu vatre, za koji je Stoltenberg rekao da jošmože da bude "put ka miru".

XS
SM
MD
LG