Dostupni linkovi

Zarif: Za Kosovo i regiju važna borba protiv radikalizma


Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, u polugodišnjem izvještaju o stanju na Kosovu, šef UNMIK-a Farid Zarif izmedju ostalog je istaknuo važnost dijaloga izmedju Prištine i Beograda.

Zarif je ocijenio da je ohrabrujući znak to što u proteklim mjesecima uspostavljeni kontakti na lokalnom nivou, kao i u evropskim institucijama na najvišem političkom nivou, i u tom kontekstu pozdravio dva sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe u februaru i aprilu u Bruxellesu.

Osnivanje Specijalnog suda važno je za žrtve i njihove obitelji, rekao je Zarif.

Zarif je kao jedan od glavnih izazova sa kojima se suočava regija, pa i Kosovo, naveo borbu protiv radikalizma i ekstremizma, primjetivši da kosovske vlasti ulažu napore u tom smislu i pokazuju spremnost za regionalnu suradnju.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić istaknuo je da je formiranje Zajednice srpskih opština za Beograd ključno pitanje u okviru dijaloga sa kosovskim institucijama, kao i osnivanje Specijalnog suda.

Kosovski šef diplomacije Hašim Tači rekao je da će biti osnovan Specijalni sud za Kosovo, kako bi oni koji su činili zločine bili izvedeni pred lice pravde, da bi se skinula ljaga sa oslobodilačkog rata na Kosovu.

XS
SM
MD
LG