Dostupni linkovi

Šolaji pet godina zatvora zbog ubojstva tokom Medačkog džepa


Bivši pripadnik 9. gardijske brigade "Vukovi" Velibor Šolaja osuđen je u ponedjeljak na pet godina zatvora zbog ubojstva starice tijekom akcije oslobođenja Medačkog džepa 1993.

Nepravomoćnu presudu objavio je sudac zagrebačkog Županijskog suda Oliver Mittermayer nakon ponovljenog suđenja, koje je Vrhovni sud zatražio kada je ukinuo raniju oslobađajuću presudu.

Šolaja je u prvom postupku oslobođen nakon što je na rekonstrukciji i potom u sudnici njegov suborac Josip Mršić rekao da je pucao u staricu za čije se ubojstvo sudilo Šolaji.

Sudac Mittermayer na kraju ponovljenog suđenja Šolaji zaključio je da je presuda utemeljena na iskazima njegovih suboraca.

Šojala je s ratnim zapovjednikom izviđačke satnije 9. gardijske brigade "Vukovi" Josipom Krmpotićem, za kojega je postupak u međuvremenu razdvojen, uhićen i pritvoren u ožujku 2012. U toj je istrazi uhićeno još nekoliko njihovih suboraca, koji u konačnici nisu optuženi za nedjela u Medačkom džepu.

Zbog ubojstva srpskih civila te paljenja njihovih kuća i imovine u Medačkom džepu, u prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud, ranije je pravomoćno osuđen ratni zapovjednik 9. gardijske brigade Mirko Norac. U istom je slučaju oslobođen general Rahim Ademi.

XS
SM
MD
LG