Dostupni linkovi

Zvaničnici negiraju da Hrvatskoj preti grčki scenario


"Verujte Fajnenšel tajmsu i Svetskoj banci, a ne Bildu", rekao je hrvatski ministar privrede Ivan Vrdoljak, komentarišući jučerašnju ocenu nemačkog lista "Bild am zontag" da se u Hrvatskoj dramatično pogoršala privredna situacija i da joj preti stečaj, kao i Grčkoj.

Pozivajući se na nedavni izveštaj Evropske komisije, "Bild" je u članku pod naslovom "Hrvatska bi mogla da postane nova Grčka", naveo da su te dve zemlje omiljene destinacije za nemačke turiste, ali da su obe države na rubu bankrota, zbog lošeg upravljanja i nesprovodjenja reformi.

“Fajnenšel tajms je rekao da je sada prava prilika za ulaganje u Hrvatsku, a Svetska banka je rekla da smo po kriterijumu "duing biznis" napredovali za 25 mesta. Verujte njima”, bio je jedini komentar Vrdoljaka, na marginama investicione konferencije Invest HR.

Potpredsednik hrvatske vlade Branko Grčić rekao je da u tekstu nemačkog lista nema ništa novo, a sve je vezano za preporuke koje je Evropska komisija već dala Hrvatskoj i na čemu Vlada radi već godinu dana.

“Sve drugo je subjektivna procena novinara Bilda. Ne mislim da je situacija dramatična, ni blizu onoga što je u Grčkoj. U tom delu smo s puno povoljnijim parametrima i kada je reč o deficitu i kada je reč o dugu, pa smo uspeli sa sprovodjenjem reformi dodjemo u fazu privrednog rasta, što smo svi očekivali nakon šest godina recesije”, kazao je Grčić.

XS
SM
MD
LG