Dostupni linkovi

Irak odbacio kritike SAD da se ne bori protiv ISIS


Vlada Iraka je danas odbacila kritiku SAD da se iračka vojska ne bori dovoljno protiv Islamske države, dok je jedan iranski general rekao da SAD nisu "ništa uradile" da pomognu iračkim saveznicima u Ramadiju.

Irački premijer Hajder al Abadi izrazio je danas iznenađenje posle izjave američkog ministra odbrane Eštona Kartera koji je za CNN u nedelju rekao da "iračka vojska nije pokazala dovoljno spremnosti da odbrani ključni grad Ramadi, koji je 17. maja dospeo u ruke džihadista".

Karter je upozorio da će Islamsku državu moći samo da porazi iračka vojska, dok joj SAD samo pružaju vazduhoplovnu i drugu podršku.

"Iznenađen sam tom izjavom. Mora da je dobio netačne informacije", rekao je Al Abadi za Bi-Bi-Si.

Pad Ramadija, glavnog grada iračke provincije Al Anbar, zapadno od Bagdada, pokrenuo je pitanja o strategiji iračke vlade ali i SAD, njenog bliskog saveznika.

Više od 3.000 vazduhoplovnih napada međunarodne koalicije predvođene SAD nije sprečilo islamiste da nastave "proširivanje kalifata" na teritoriji Iraka i Sirije.

Najjača kritika došla je od uticajnog iranskog generala Kasema Sulejmanija koji je rekao da "SAD nisu ništa učinile da pomognu Iračanima u Ramadiju".

"Gospodine Obama, koja je udaljenost od Ramadija i baze El Asada gde se nalaze američki avioni? Kako možete tamo da budete pod izgovorom da štite Iračane i da ništa ne uradite? To mi sve liči na saučesništvo u nekoj zaveri", rekao je Sulejmanija, načelnik iranskih elitnih vojnih jedinica.

"Tu je Iran u borbi protiv Islamske države", rekao je iranski general koji je učestvovao u martu u preuzimanju Tikrita od islamista.

Posle debakla u Ramadiju, Al Abadi je promenio strategiju pozivajući šiitsku moćne milicijsku strukturu Hašd al Šabi u pomoć. Ta struktura se do sada držala po strani u Al Anbaru da ne izbili sukobi s većinskim sunitima u toj provinciji.

Vladine snage, uz podršku sunitskih plemena i šiitske milice, uspele su poslednjih dana da oslobode deo teritorije istočno od Ramadija.

XS
SM
MD
LG