Dostupni linkovi

Rama želi da produbi saradnju sa Srbijom


Albanski premijer Edi Rama izjavio je da Albanija želi da produbi saradnju sa Srbijom i zajedno sa njom napreduje na putu mira.

"Želimo da produbimo saradnju sa Srbijom i zajedno napredujemo na putu mira, saradnje i integracije u EU", rekao je Rama agenciji Frans pres uoči posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Tirani u sredu 27. maja.

Frans pres podseća da Vučić u sredu odlazi u zvaničnu posetu Tirani, prvu posetu jednog srpskog premijera Albaniji, s ciljem da "popravi krhke odnose te dve balkanske zemlje".

Vučić će razgovarati sa Ramom i govoriti na ekonomskom forumu na kome učestvuju vođe zemalja regiona.

Srpski premijer dolazi u posetu Albaniji šest meseci posle posete Rame Beogradu, u novembru 2014. Ramin boravak, podseća Frans pres, bio je obeležen verbalnom čarkom sa Vučićem oko statusa Kosova.

"Ipak, poseta je bila namenjena da smiri tenzije koje opterećuju bilateralne odnose zbog nezavisnosti Kosova, kao i zbog zahteva albanske manjine u Srbiji za više autonomije, odnosno pripajanje većinski albanskom Kosovu", piše Frans pres.

Agencija navodi da su se uprkos tom sukobu dvojica lidera složila da nastave kontakte i da nastave da rade na poboljšanju odnosa dve zemlje.

XS
SM
MD
LG