Dostupni linkovi

U Maleziji nađeno 139 grobova i 28 kampova za imigrante


Stotridesetdevet grobnica i 28 kampova za držanje ljudi kojima se trguje nađeno je u udaljenoj oblasti u Maleziji na granici sa Tajlandom, rekao je danas jedan malezijski policijski zvaničnik. Šef malezijske policije Kalid Abu Bakar predstavio je danas novinarima nalaze, dan pošto je Malezija objavila da je otkrila grobnice u kojima se veruje da se nalaze tela imigranata iz Bangladeša i Mjanmara.

Malezija prvi put govori o ovim grobnicama i kampovima od kada je izbila kriza s migrantima u regionu.

Šef policije je rekao da su u operaciji koju su sproveli od 11. do 13. maja otkrili 139 grobova, ali se ne zna koliko tela ima u svakom od njih.

Mesta gde se nalaze ti grobovi udaljena su samo nekoliko stotina metara od plitkih grobova nađenih u Tajlandu, odmah preko granice, rekao je on.

Ta oktrića potvrđuju tragičnu sudbinu trgovine ljudima u jugoistočnoj Aziji. Posle otkrića grobnica na jugu Tajlanada početkom maja, vlasti te zemlje krenule su u borbu protiv trgovine ljudima, i prekinule su rute koje su krijumčari koristili da prevoze migrante preko tajlandske teritorije.

Krijumčari, koji su želeli da stignu do Malezije, bili su primorani da prevoze migrante morem, umesto kopnom. Međutim, hiljade migranata napušteno je na moru a ni jedna zemlja u regionu nije htela da ih primi.

Aktivisti za odbranu ljudskih prava dugo optužuju Maleziju da ne čini dovoljno za sprečavanje trgovine ljudima.

XS
SM
MD
LG