Dostupni linkovi

Australija: Imenovan koordinator za borbu protiv terorizma


Australija je u ponedjeljak imenovala koordinatora zaduženog za borbu protiv terorizma u trenutku kad se sprema novi zakon s ciljem da se australsko državljanstvo oduzme osobama s dvojnim državljanstvom osumnjičenim da propagiraju terorizam.

Australiji iznutra prijete ekstremisti rođeni na njenom tlu osumnničeni za planiranje terorističkih napada. Ona je u posljednje vrijeme osujetila nekoliko zavjera koje je nadahnula sunitska ekstremistička grupa Islamska država.

U okviru programa za koji su izdvojene milijarde dolara radi suočavanja s problemom Australaca koji se radikaliziraju i vraćaju iz Sirije i Iraka, bivši ambasador u Indoneziji i Iranu Greg Moriarty određen je za koordinatora u borbi protiv terorizma.

Ovo imenovanje dolazi u trenutku kad se vlada sprema da donese novi zakon s ciljem oduzimanja australskog državljanstva osobama koje imaju dvojno državljanstvo, a koji propagiraju ili podržavaju terorizam ili su na neki način povezani s terorizmom.

- Isto su učinile Velika Britanija i Kanada, a SAD razmišlja o tome - istakla je ministrica vanjskih poslova Julie Bishop.

Australija je u septembru 2014. godine podigla nivo upozorenja na terorizam. Više od 100 Australaca se pridružilo redovima džihadista u Iraku i Siriji.

XS
SM
MD
LG