Dostupni linkovi

Inicijativa mladih uručuje u Tuzli knjigu žalosti sa porukama građana Srbije


Predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava i pokreta Moja inicijativa danas će na komemoraciji masakra na tuzlanskoj Kapiji 1995. uručiti porodicama žrtava i gradonačelniku Tuzle knjigu žalosti u koju su se tokom protekle nedelje upisali građani Srbije.

U saopštenju inicijatve mladih navodi se da su povodom dvadesete godišnjice masakra na tuzlanskoj Kapiji organizovali upis u knjigu žalosti u više gradova u Srbiji, kako bi građani mogli da iskažu solidarnost sa žrtvama zločina u Tuzli iz 1995. godine i njihovim porodicama.

Akcija je sprovedena u Beogradu, Nišu, Novom Pazaru i Novom Sadu, a u knjigu su se upisale i omladinske organizacije, političke partije i njihove omladine, kao i predstavnici i predstavnice institucija. Inicijativa mladih podseća da je Vojska Republike Srpske 25. maja 1995. godine ispalila sa položaja na Ozrenu granatu na tuzlansku Kapiju, mesto okupljanja mladih u Tuzli. U tom zločinu ubijena je 71 mlada osoba. Prosek godina ubijenih bio je 23, a najmlađa žrtva imala je samo dve godine.

Za taj zločin osuđen je Novak Đukić, koji se trenutno nalazi u Srbiji i izbegava izdržavanje zatvorske kazne, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG