Dostupni linkovi

CPC: Amfilohije više devastira kulturnu baštinu nego osmanske paše


Mitropolit kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo ocenio je povodom obnove manastira Ostrog da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, na čelu s mitropolitom Amfilohijem, više nanosi štete crnogorskoj kulturnoj baštini nego "osmanske paše prilikom napada na Crnu Goru".

Kako se navodi u saopštenju CPC-a, Amfilohije stoji iza "karikaturalnih intervencija" na crnogorskim crkvama i manastirima, koje praktčno znače suštinsko preoblikovaje kulturne baštine.

"Preoblikovanje naših svetinja, osobito manastira Ostrog, radi se s ciljem njihovog stavljanja u svetosavski crkveni kontekst. Takvu poharu naših svetinja, kakvu on (Amfilohije) vrši, nisu izvršili vezir Ćurpilić, skadarski paša Bušatlija i Omer-paša Latas zajedno", navodi se u saopštenju CPC-a.

Najnovijim postupkom, kako je ocenio mitropolit Mihailo, Amfilohije se svrstao i u otpadnike od vere.

"Na uplatnici za kaznu od 500 evra, izrečenu za počinjenu devastaciju ostroške svetinje, u rubrici svrha plaćanja, ispisao je kazna Svetom Vasiliju za obnovu manastira Ostrog, što je u koliziji sa istinama pravoslavne vere", objavila je CPC.

Ponašanje mitropolita SPC-a Amifilohija, prema oceni CPC-a, poprima radikalne oblike, čime je manastir Ostrog "pretvoren u velesajam praznoverja".

Državna inspekcija je ranije donela rešenje o zabrani radova na obnovi manastirskog kompleksa, jer je ocenjeno da se tako narušavaju arhitektonske i ambijentalne vrednosti tradicionalne sakralne arhitekture u Crnoj Gori.

Ranije je više puta ocenjeno da mitropolit Amfilohije na crkvama i manastirima u Crnoj Gori preduzima radove kojima se na tim objektima afirmiše "moravsko-vizantijski stil".

XS
SM
MD
LG