Dostupni linkovi

Andžej Duda novi predsjednik Poljske


Na jučer održanim predsjedničkim izborima u Poljskoj pobijedio je eurozastupnik iz oporbene konzervativne stranke „Pravo i Pravda“ Andžej Duda.

Duda je prema anketama agnecije Ipsos osvojio 53 posto glasova. On je porazio dosadašnjeg inače popularnog predsjednika iz vladajuće Građanske platforme, Bronjislava Komorovskog kome je povjerenje ukazalo 47 posto birača.

"Duboko verujem da smo u stanju da u našoj zemlji obnovimo zajedništvo. U stanju smo da zajedno poboljšavamo zemlju. Taj veliki posao ne može da obavi sam ni predsjednik ni vlada ukoliko nemaju podršku društva, kazao je Duda.

Andžej Duda pobijedio je na izborima Komorovskog zahvaljujući glasovima Poljaka uvjerenih da plodove perioda prosperiteta, privrednog rasta i jačanja pozicije Poljske na međunarodnoj sceni, vezane za osmogodišnju vladavinu liberala iz Građanske platforme ubiru prije svega bogati i preduzetnici kao i političke elite otuđene od svakodnevice Poljaka.

Za Dudu je glasalo selo, nerazvijena istočna i centralna vojvodstva, tzv. Poljska B. Imao je u kampanji i podršku sindikata i ljudi koji očekuju da će se predizborna obećanja u ekonomskom dijelu programa odraziti pozitivno na njihov standard i život.

XS
SM
MD
LG