Dostupni linkovi

Albanija: Učinićemo sve za bezbednost Vučića


Savetnik albanskog premijera Škeljzen Maljići izjavio je, uoči posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Tirani 27. maja, da postoji želja da se međudržavni odnosi poprave i uđu u normalne tokove i dodao da će Albanija učiniti sve da da prilikom posete ne bude nikakvih incidenata.

"Iako postoji otpor u oba društva, potrebno je uspostaviti bolju saradnju između Albanije i Srbije. Više od istorijske simbolike susreta premijera Aleksandra Vučića i Edija Rame, ohrabruje želja da se međudržavni odnosi poprave i uđu u normalne tokove", ocenio je Maljići za RTK2.

U emisiji koja će biti emitovana u utorak na RTK2, Maljići je ocenio da Srbija oko Kosova ima svoj stav i da će se o tome verovatno razgovarati kad Vučić poseti Tiranu.

"Ali, najvažnije je da se uspostave bolji biletaralni odnosi i da se uspostavi bolja saradnja na više nivoa, što je zahtev i EU i drugih međunarodnih institucija", naveo je Ramin savetnik.

On je dodao da u Albaniji postoje političke snage koje nisu pod kontrolom države, a koje bi mogle da protestuju zbog dolaska srpskog premijera.

"Albanska država će učiniti sve da ta poseta bude obezbeđena i da ne bude nikakvih incidenata. Poseta je vrlo kratka, za 28. maj je predviđena regionalna konferencija na kojoj će i Vučić govoriti, dok su za prvi dan predviđeni bileteralni susreti, koji će se odvijati na prostoru koji nije u centru grada. Bezbedonosne pripreme su vrlo jake i ne očekujem da će biti provokacija, bar ne od vlasti", rekao je Malići.

On je naveo da je poseta albanskog premijera Beogradu poslužila za promenu njegovog imidža i u stavu kosovskih Albanaca prema njemu, jer je većina do tog trenutka sumnjala u njega.

XS
SM
MD
LG