Dostupni linkovi

Na Kosovo vraćeno 6.000 emigranata


Od početka godine na Kosovo je vraćeno više od šest hiljada ljudi koji su od tada emigrirali u zapadnoevropske zemlje, objavila je agencija Kosova lajv (kosovalive.com), pozivajući se na zvanične izvore.

Predstavnik za migracije u kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Valjon Krasnići rekao je za Kosova lajv da je najviše stanovnika Kosova vraćeno iz Nemačke, a da ih ima i iz Mađarske, Austrije, Švedske, Švajcarske i drugih evropskih zemalja. ;

"Iz Nemačke ima povratka skoro svake nedelje. Od 1. januara do juče vratilo se nešto više od šest hiljada Kosovara, što je više nego prošle godine, kada je vraćeno oko 4.600 ljudi", rekao je Krasnići.

Prema njegovim rečima, u utorak 26. maja najavljen je povratak oko 100 gradjana Kosova, koji su emigrirali u zapadnoevropske zemlje, a za 2. jun najavljen je povratak nove grupe.

Prištinska agencija prenosi i izjavu ministra unutrašnjih poslova Bavarske Joakima Hermana, po kojoj će vraćanje kosovskih emigranata biti "dosledno" nastavljeno.

U razgovoru za Kosova lajv jedan od emigranata Besim Beriša, koji je u februaru odlučio da napusti Kosovo i emigrira u Nemačku, kaže da je odlučio da se vrati kući zbog teških uslova u jednom od nemačkih kampova za zbrinjavanje imigranata i zbog male verovatnoće da će dobiti azil.

"Već četiri meseca sam u Nemačkoj i ohladile su se nade da ćemo imati priliku da dobijemo azil. Na Kosovu sam ostavio roditelje, ženu i malu decu, zbog kojih sam jako uznemiren. Vidi se da su mogućnosti da se ovde nešto radi minimalne, dakle svojevoljno sam potpisao da se vratim na Kosovo", rekao je Beriša.

On je kazao da se nada da proces povratka neće trajati dugo i da će po povratku na Kosovo dobiti nazad svoj posao taksiste, čime se bavio poslednjih sedam godina.

XS
SM
MD
LG