Dostupni linkovi

Gutereš: Veća solidarnost prema izbjeglicama


Međunarodna zajednica mora da pojača razvojnu pomoć državama koje su primile veliki broj sirijskih izbjeglica, kao što su Jordan i Liban, a i ostale države bi trebalo da budu otvorene da prime izbjeglice, uključujući Evropu, izjavio je danas visoki komesar UN za izbjeglice Antonio Gutereš.

"Granice svuda moraju biti otvorene za Sirijice, uključujući Evropu, da bi se olakšao teret zemljama Bliskog istoka koje su primile blizu četiri miliona sirijskih izbjeglica", izjavio je Gutereš.

Gutereš je pozvao međunarodnu zajednicu da pojača razvojnu pomoć zemljama koje su primile veliki broj izbjeglica, kao što su Jordan i Liban.

"One su prva linija odbrane globalne kolektivne bezbjednosti i stubovi od suštinskog značaja za regionalnu bezbjednost", rekao je Gutereš za AP, na regionalnoj konferenciji Svjetskog ekonomskog foruma.

On je dodao da će posljedice biti dramatične za cijeli svijet, ako ti stubovi padnu.

"Oko 15 miliona ljudi je izbjeglo zbog sukoba u Siriji i Iraku, a mnogi od njih žive u apsolutnom siromaštvu", rekao je Gutereš.

On je ukazao da se zemlje domaćini bore sa sve većim nedostatkom sredstava, kako bi ublažile krizu.

One su tražile međunarodnu pomoć od 8,4 milijardi dolara ove godine, uključujući 2,9 milijardi u samoj Siriji i 5,5 milijardi za izbjeglice u drugim zemljama. Oba programa su do sada dobila samo petinu potrebnih sredstava.

XS
SM
MD
LG