Dostupni linkovi

IDIL: Doći u posjed nuklearne bombe


Džihadistička grupa Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) može doći u posjed nuklearne bombe u roku 12 mjeseci, navodi se u posljednjem broju džihadističkog propagandnog magazina Dabiq.

"Islamska država ima u bankama milijarde dolara, tako da ona može pozvati svoj vilajet u Pakistanu da nabavi nuklearno oružje putem trgovaca oružjem povezanih s korumpiranim zvaničnicima u regiji", navodi se u članku, čije se autorstvo pripisuje britanskom fotoreporeru Johnu Cantlieju, koga je Islamska država držala kao taoca više od dvije godine.

Kada džihadisti kupe bombu u Pakistanu, navodi se u članku, oni bi je mogli transportovati preko Libije i Nigerije na Zapad, prenosi novinska agencija RIA Novosti.

"Isporuke droge iz Kolumbije prema Evropi odvijaju se preko zapadne Afrike, tako da je i prebacivanje ostalih ilegalnih roba s Istoka na Zapad isto tako moguće", ukazuje se u članku.

Cantlie je naglasio da Islamska država pokušava učiniti "nešto veliko" na američkom tlu i da bi to moglo postati realnost "za godinu dana".

"Što više grupa obećava vjernost Islamskoj državi veća je mogućnost da ona učini nešto epskih razmjera", dodao je on.

Islamska država okuplja militante širom regije pod svoje okrilje otkako je dobila na snazi u Iraku i u Siriji u ljeto 2014. Ona sada upravlja ćelijama u sjevernoj Africi, Jemenu, Pakistanu i Afganistanu.

XS
SM
MD
LG