Dostupni linkovi

Obama: Bitka protiv IDIL nije izgubljena


Predsjednik SAD Barack Obama izrazio je uvjerenje da bitka protiv Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) nije izgubljena, uprkos napredovanju ove terorističke organizacije u Siriji i Iraku.

"Ne, ne mislim da smo izgubili. Islamska država značajno je potisnuta i kurdske snage su učinile veliki napredak", rekao je Obama u intervjuu, koji je dao u četvrtak, prije nego što je objavljeno da su džihadisti zauzeli grad Palmir u Siriji.

Islamska država nedavno je osvojila Ramadi, u iračkoj provinciji Al Anbar, a potom i Palmir. Zbog toga se u Vašingtonu ponovo postavilo pitanje da li u Irak treba poslati kopnene trupe, što Obama za sada odlučno odbija.

Borbu protiv Islamske države u Iraku za sada vode iračke trupe na terenu, uz pomoć vazdušnih napada međunarodne koalicije na uporišta terorističke organizacije.

"Bili bismo ludi ako to (napredovanje Islamske države) ne bismo uzeli u obzir i ako ne bismo postavili pitanje – šta je krenulo u pogrešnom pravcu i kako se to može ispraviti", rekao je jedan neimenovani američki zvaničnik.

SAD i njeni saveznici su od avgusta 2014. godine izveli gotovo 4.000 vazdušnih udara u Siriji i Iraku, što je koštalo 2,11 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG