Dostupni linkovi

UN zabrinut zbog stanja u Makedoniji


Ujedinjene nacije su izrazile zabrinutost zbog situacije u Makedoniji i opadanja demokratije u zemlji suočenoj s teškom političkom krizom.

"Duboko sam zabrinut zbog ozbiljnih izazova s kojim se suočava vladavina prava ali i zbog opadanja demokratije u zemlji", izjavio je zamenik generalnog sekretara UN zadužen za ljudska prava Ivan Simonović.

Prema njegovim rečima, neophodne su značajne promene u oblasti nezavisnosti pravosuđa, slobode medija i očuvanja državnih institucija od uticaja političkih stranaka.

Institucionalna i politička kriza u Makedoniji traje od aprila 2014, kada opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonija (SDSM) nije priznao rezultate prevremenih parlamentarnih izbora uz obrazloženje "da su organizovani pod neravnopravnim okolnostima" i od kada njegovi poslanici ne učestvuju u radu makedonskog parlamenta.

Opozicija traži ostavku makedonskog premijera Nikole Gruevskog kojeg optužuje i za korupciju i prisluškivanje 20.000 ljudi, među kojima se nalaze političari, novinari i sveštena lica.

S druge strane, vladajuća stranka VMRO-DPMNE optužuje opoziciju za špijunažu i destabilizaciju zemlje.

XS
SM
MD
LG