Dostupni linkovi

Skoplje: 1 zatvorska i 8 uslovnih kazni demonstrantima


Osnovni sud u Skoplju izrekao je danas jednu zatvorsku i osam uslovnih kazni učesnicima u antivladinim demonstracijama ispred Vlade u Skoplju 5. maja.

Goran Mitanovski, ujak poginulog mladića Martina Neškovskog, kažnjen je sa 10 meseci zatvora "za učešće u grupi koja je sprečila službeno lice u vršenju službene dužnosti".

Ostali osumnjičeni oslobođeni su iz pritvora, uz uslovne kazne od po tri meseca, koje se neće realizovati ukoliko u toku od godinu dana ne počine krivično delo.

Svi optuženi u svojim završnim rečima istakli su da su svesni optužnice, da se kaju i da priznaju krivicu.

Ostali demonstranati, koji su privedeni zbog istog krivičnog dela, pred sudom će se izjasniti u dve grupe 2. i 3. juna.

Prema podacima Helsinškog komiteta, u Makedonije su zbog učešća u protestima privedena 42 lica.

Antivladini protesti u Skoplju počeli su 5. maja nakon što je lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev objavio da je 22-godišnjeg Matina Neškovskog pre četiri godine na proslavi izborne pobede vladajućeg VMRO-DPMNE ubio policajac na dužnosti Igor Spasov.

Članovi ovog pokreta od tada svake večeri protestuju, a jedan od tri zahteva je hitno oslobađanje svih aktivista pritvorenih od 5. maja do danas.

Druga dva zahteva su ostavka Vlade premijera Nikole Gruevskog i formiranje prelazne Vlade za "demokratizaciju institucija i omogućavanje fer i demokratskih izbora".

XS
SM
MD
LG