Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću prekinuto do 22. juna


Suđenje generalu Ratku Mladiću prekinuto je danas na mesec dana i biće nastavljeno 22. juna, kada će tužilaštvo, po ranijoj odluci sudija, ponovo otvoriti svoj dokazni postupak kako bi izvelo dokaze o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica kod Prijedora.

Iz nje je ekshumirano oko 500 tela Bošnjaka iz prijedorskih sela, koje je, po optužnici protiv generala Mladića, ubila VRS s proleća 1992. godine.

Tadašnji komandant VRS, general Mladić (73) optužen je za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u nekim opštinama, uključujući Prijedor, imao razmere genocida.

Raspravno veće dozvolilo je tužilaštvu da ponovo otvori svoj dokazni postupak zbog toga što je masovna grobnica u Tomašici bila otkrivena u septembru 2013, kada su tužioci u Hagu već bili okončali izvođenje dokaza protiv generala Mladića.

Na haškom procesu Mladiću danas je okončan iskaz svedoka odbrane Sava Simića, koji je ostao pri iskazu da VRS nije artiljerijom gađala civile u Sarajevu, nego samo odgovarala po položajima Armije BiH u gradu sa kojih je na nju bila otvarana vatra.

Tužilac Adam Veber dokazivao je da to nije tačno, predočavajući svedoku niz dokumenata same VRS. Veber je citirao izveštaj komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Dragomira Miloševića iz 1995. u kojem piše da ta vojska "ima običaj da otvara vatru na naseljena mesta van borbenih aktivnosti" i tako nepotrebno troši velike količine municije.

Optužnica generala Mladića tereti i za genocid u Srebrenici i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-95.

XS
SM
MD
LG